“Adri már gyerekkora óta kerüli a húsokat, felnőttként pedig az egészséges és tudatos táplálkozás került a középpontba. Megszerzett tapasztalatával és kifinomult ízlésével már barátok körében méltán népszerű szakáccsá vált. Folyamatosan új ételeket próbál, sokat olvas, kísérletezik, tájékozott, elköteleződött a fejlődés és fejlesztés mentén, finom ételeket készít. Ugyan eredeti végzettsége tanítónő, időközben a szakács-iskolát is elvégezte, és gyermeke mellett most erre szánja idejét.”
“Péter 2012-ben lett végleg és teljesen vegetáriánus, főképp elhivatottsági és tapasztalati okokból. Jól tudja, minden ételnek, és minden alapanyagnak is története van, amit megeszel. Ennek tükrében igyekszik megadni az ételnek és testének a kellő tiszteletet.”
„Ági mama, Adri anyukája ugyan nem vegetáriánus, de a kezdetektől fogva remek vega ételeket készített lánya és veje számára. Született szakács, a keze alatt szinte csak finom ételek készülnek – még nem jöttünk rá a titkára. Hajlandó haladni a korral, az igényekkel és a kihívásokkal. Adri családbővítése okán 2018 április óta ő a Vegázó főszakácsa.”
Az ACNielsen Piackutató vállalat 59 országban végzett felmérése szerint nem csak Magyarországon, de a világon általában az egészséges étkezésre való törekvés az egyik fő fogyasztási trend. Az átlagosnál jobban emelkedik az egészséges táplálkozást vagy jó közérzetet szolgáló élelmiszerek forgalma, valamint a vegetáriánus táplálkozás. Megemlítendő még a „vissza a természethez” mozgalom erősödése, és a bio termékek iránt rendkívüli mértékben erősödő kereslet.
Vegetáriánus (vegán) étterem (Bóly, Baranya megye) ötletünk saját táplálkozásunk alapján született, és a konyhán magunknak is főzünk 🙂 . Sok éve már, hogy elkötelezett vegetáriánus étkezők vagyunk, keresve az alternatív, egészséges és tudatos táplálkozást, melyben folyamatosan fejlődünk, és mely megújulást a Vegázó is folyamatosan tükrözve követ.
Az egészség, energikusság, jó közérzet külső és belső tényezőktől is függ, ám fontos részét képezi a fizikai szinten bevitt táplálékunk. Ételeink megfelelő összetétele és összeállítása segítségünkre van jobb, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életünkhöz nemcsak testi, hanem lelki szinten is.
Célunk, hogy az általunk hitelesen képviselt vegetáriánus ételeket szélesebb körben is megosszuk, és megmutassuk, hogy lehet így is finoman és teljes értékűen étkezni! Nem célunk azonban, hogy a legolcsóbbak legyünk, hanem hogy minőségi ételt adjunk a középúton járva (aminek persze a kis mennyiség magas minőségen kívül oka, hogy egy sima finomliszt 175Ft/kg, addig egy gluténmentes zabliszt 1750Ft/kg, azaz pont tízszer annyiba kerül)! Bár a félig teli gyomor az ideális az emésztéshez (a mérték érték – ez itt is igaz), a magas beltartalmú, értékes, kiegyensúlyozott ételeinket bőségesen kínáljuk vendégeinknek. Ételeink odaadással és odafigyeléssel készülnek válogatott alapanyagokból, ami miatt csak korlátozott mennyiséget tudunk készíteni és bizonyos létszámú vendéget kiszolgálni – ennek az áron is látszania kell. E mellett fontos számunkra az abszolút higiéniai körülmények és a kíméletes konyhatechnológia. Legfőbb célunk, hogy örömünket leljük benne, és fair play alapon, ami ehhez a korlátozott mennyiséghez, kiváló minőséghez szükséges, azt kitermelje az étterem.
A táplálkozással és hasonlókkal kapcsolatban amit gondolunk, arra jó válasz Dan Millman (A békés harcos útja könyv szerzője) írása:
”Lehet hogy igazad van – legalábbis saját magad számára. De a kiegészítők szedésénél jóval nagyobb témáról van itt szó. Ügyelj rá, nehogy vallássá tedd az étkezést, vagy nehogy fanatikus bizonyossággal kiáltsd ki az Igazságot a táplálkozás, avagy bármi más téren. Ahogy mentoromnak, Szóknak a végén már figyelmeztetnie kellett: “Ha túlságosan ragaszkodsz a táplálkozási előírásokhoz, akkor az ördögbe is, a stressz fog sírba vinni”. Bárki hivatkozhat eszményített szaktekintélyre vagy könyvre, esetleg tudományos tanulmányra, hogy alátámassza saját táplálkozási hiedelmeit vagy gyakorlatát. Eltérő minőségű tanulmányok születnek, és minden egyes tudományos végkövetkeztetésnek megtalálhatjuk az ellenkezőjét is. Manapság az egyik neves orvos a magas szénhidrát- és alacsony zsírtartalmú étrendet javasolja a fogyókúrázóknak, míg egy másik épp az ellenkezőjét – és mind a ketten igen meggyőző bizonyítékokkal szolgálnak. A piacon egyre-másra megjelenő porok és tabletták csak még jobban összezavarja az embereket abban, hogy miként lehet a legjobb egyensúlyt teremteni a testünkben. Valóban kapcsolatba kerülünk szennyező anyagokkal, különféle zajártalmak és a modern életvitel egyéb stresszt okozó tényezői hatnak ránk. De mindig is feszültségekkel terhes volt az élet, és az emberi testnek elképesztő az alkalmazkodóképessége. Isten (vagy ha úgy tetszik, a több millió éves törzsfejlődés) úgy tervezte az emberi testet, hogy oktalanságnak tűnik egy hitrendszert a testi ösztönök elé helyezni. Ahogy Mark Twain óva intett: “Nehogy túl sok könyvet olvassunk az egészséges étkezésről, mert belehalunk egy nyomdahibába.” Én is évekig szedtem kiegészítőket amíg egy nap rá nem jöttem, hogy leginkább félelemből teszem, mert nem bízom a testemben. Ezért kísérletezésbe fogtam, és egy hónapon át bombaerős vitaminokat és ásványi anyagkat szedtem, majd egy hónapra abbahagytam. Meglepetésemre, jobban éreztem magam amikor nem szedtem őket, ezért inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a rendszeres tornázásra, a friss vízre és a friss levegőre összpontosítottam. Ha manapság fiatalabbnak nézek ki a koromnál, nem azért van, mert tanulmányokat olvastam vagy kiegészítőket szedtem, hanem a génállományomnak és a testem útmutatásába vetett hitemnek köszönhetően. A testem tudja, és a tudtomra adja, mire van szüksége az optimális egyensúlyhoz. A test tünetek nyelvén szól hozzám, hogy tudjam, mikor tért ki az egyensúlyból. Ezért éppolyan jól figyelj oda a testedre, mint a legfrissebb tanulmányra. Noha én megtaláltam hogy nekem mi működik a legjobban, azt nem tudom kitalálni, hogy neked vagy bárki másnak milyen sajátos táplálkozásmód válik be. Az egyedi igényekkel vagy hiányokkal rendelkező embereknek talán csakugyan érdemes szedni valamit. A klimaxos nőknek több kálciumra lehet szükségük, az antibiotikumokat szedőknek érdemes acidphilust használniuk. De a legtöbb egészséges embernek elegendő, ha változatos értrenden él, összhangban az ösztöneivel, rendszeresen mozog, és eleget pihen. Tehát akár úgy döntünk, hogy használunk kiegészítőket, akár úgy, hogy nem, jól tesszük, ha megbízunk a testünk szentségében és bölcsességében, hogy optimális egyensúlyt teremtsünk, harmóniában a természettel.”
Ezt kívánjuk megosztani Veled is!
Nekünk bevált!
Hárs Adrienn és Hárs Péter
a Vegázó létrehozói
Ági mama, a Vegázó újdonsült szakácsa